Auringonlasku mökillä

Blogi: Kaljarahalla etelään! Tipaton tammikuu kannattaa

Tätä kirjoittaessani tammikuu on jo puolivälissä. Toivottavasti se on mennyt suurelta osalta suomalaisia tipatonta tammikuuta viettäen. Ja ehtiihän tipattoman pitää vielä helmikuussa, pääsee vähän lyhemmällä ajallakin.😊 Tipaton tammikuu on merkityksellinen sekä ihmiselle itselleen että hyvinvointiyhteiskunnallemme. Yksilön kannalta tipaton kuukausi tarkoittaa erilaisia terveydellisiä vaikutuksia: verenpaine ja elopaino laskevat, uni ja mieliala paranevat, tapaturmariski pienenee sekä rahaa säästyy. Samalla vuoden aikana nautittu kokonaisalkoholimäärä laskee, jolla taas voi olla vaikutuksia pitkäaikaissairauksien hoitotasoon. Lue tipattoman tammikuun terveysvaikutuksista lisää täältä.

Alkoholihan herättää sen kuuluisan pikkunälän, jota taltutetaan yleensä erilaisilla herkuilla kuten sipsit, ”suomalainen vihannes” eli makkaratuotteet jne. Kaikki ne alkoholiin yhdistettynä jäävät kyytiin eli paino nousee, koska yleensä samaan aikaan liikunta vähenee. Jetrokin muistuttaa tv:ssä, että “kandee miettiä mitä turpaansa tunkee”. Kolme keskaria päivässä (21 ploa/vko) nostaa painoa n. kaksi kiloa kuukaudessa, ja siihen päälle pikkunälän tappoon syödyt ylimääräiset kalorit.

Oletko muuten koskaan ajatellut, että jos nautit alkoholia yhtenä päivänä viikossa, niin vuositasolla se on jo 52 päivää eli puolisentoista kuukautta vuodesta menee kännissä?

Jos alkoholia nautittiin humalahakuisesti tuon päivän ajan, niin silloin todennäköisesti tulee viettäneeksi vuodessa 104 päivää alkoholin vaikutuksen alaisena eli jo melkein kolmannes vuodesta. Se kuinka paljon kesäloma tuo vuositasolla alkoholinkäyttöön lisäpäiviä on tietenkin riippuvainen kesäloman pituudesta, ja sen aikana nautituista alkoholiannoksista. Mihin sinulla on aikaa?

Entäs sitten raha?

Nykyisinhän yhden “pikkukarhun” (0,3 dl keskiolut) saa reilusti alle eurolla eli 0,92 €/tölkki. Tehdäänpä laskutoimituksia tällä halpuutushinnalla. Jos ostat 8 tölkkiä viikossa vuoden ajan, niin alkoholin käyttöösi kuluu vuodessa 382,72 €. Vaan jos kulutus on “joulukalenteri” (24 tlk) viikossa, niin rahaa kurkustasi alas kuluu vuoden aikana 1 148,16 €. Vastaavasti, jos kulutus on pullo kossua viikossa, niin vuodessa alkoholiin tulee sijoitettua 1 279,20 €. Sillä rahalla saisi jo mukavan lomareissun vaikkapa etelän aurinkoon.

”Joulukalenterissa” on 24 annosta alkoholia eli jos juot viikossa 24 tölkki keskaria niin vuoden aikana tulee nauttineeksi 1248 annosta alkoholia. Yhdessä puolen litran kossupullossa alkoholiannoksia on 13 eli vuoden aika 676 annosta, litrasta tulee 1352 annosta. Tipaton kuukausi tiputtaa alkoholiannosten määrää reilulla sadalla per juoma.

Koska sinä olet viimeksi pysähtynyt pohtimaan alkoholin käyttöäsi? Se kannattaa, sillä sitä vähentämällä saa nopeasti muutoksia omaan hyvinvointiin. Testaa omaa alkoholinkäyttöäsi Päihdelinkin sivuilla:

Alkoholin käytön riskit -AUDIT: https://paihdelinkki.fi/fi/testit-ja-laskurit/alkoholi/alkoholin-kayton-riskit-audit

Juomatapatesti: https://paihdelinkki.fi/fi/testit-ja-laskurit/alkoholi/juomatapatesti

Alkoholiriippuvuustesti SADD: https://paihdelinkki.fi/fi/testit-ja-laskurit/alkoholi/alkoholiriippuvuustesti-sadd

Näillä testeillä pääset hyvin selville omasta alkoholinkäyttötavastasi ja osaat myös tehdä päätöksiä ja hakea tarvittaessa tukea alkoholinkäytön hallitsemiseen.

Mukavaa kuluvaa vuotta 2020 kaikille lukijoille!

Piia Virtanen, YTM, sosionomi, työnohjaaja, kouluttaja
Toimitusjohtaja, Metsomäen Kodit Oy

Toimintaperiaatteet

Toimintamme kulmakiviä ovat yhteisöllisyys, vastuullisuuteen kasvaminen, aktiivisuus ja arjen hallinta. Haluamme vahvistaa ihmisen omia voimavaroja ja auttaa näkemään positiivisia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Luonto on vahvasti läsnä toiminnassamme. Se antaa voimia ja rauhoittaa. Toimimme kaikissa asumisyksiköissämme Green Care -periaatteiden mukaisesti.