Auringonlasku mökillä

Metsomäen Kodit varmistaa tietoturvan monin tavoin

Viime päivinä uutisissa on käsitelty kansainvälisestikin merkittävän laajaa tietomurtoa suomalaiseen terveysalan yritykseen. Yleisessä keskustelussa on esiintynyt huolta muidenkin toimijoiden tietoturvan ajantasaisuudesta. Haluamme kertoa asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme, että tietoturva-asiat ovat olleet ja tulevat jatkossakin olemaan prioriteettilistamme kärkipäässä. Olemme viime aikaisten uutisten vuoksi käyneet läpi ja tarkistaneet kaikki järjestelmämme ja prosessimme.

Metsomäen Kodeilla käytössä oleva asiakastieto­järjestelmä on suunniteltu asumispalveluiden tarpeisiin ja sen tiedot ovat erillään palveluntuottajan muista tiedoista. Asiakastietojärjestelmä on luokiteltu sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäluokkaan A ja se kuuluu asiakastietojärjestelmänä Valviran rekisteröinnin piiriin.

Asiakkaista tehdään päivittäin kirjauksia tietojärjestelmään. Asiakastietojärjestelmä sisältää asiakkaiden henkilötiedot, yhteystiedot, kotikunnan, oman terveysaseman, edunvalvojan nimen ja yhteystiedot, lähiomaisten nimet ja yhteystiedot sekä tietoja asiakkaan terveydestä, sosioekonomisesta taustasta, toimintakyvystä ja kuntoutustarpeista.

Asiakastietojärjestelmän lisäksi asiakkaan hoidon, kuntoutuksen ja laskutuksen kannalta välttämättömiä tiedostoja ja paperiasiakirjoja säilytetään yksiköissä myös sähköisenä verkkolevyllä tai paperisina erillisessä kansiossa. Näitä säilytetään kahden lukon takana. Asiakastietojen säilytyksessä noudatetaan sosiaali- ja terveysministeriön määräyksiä.

Metsomäen Kotien koko henkilöstö on perehdytetty tietosuoja- ja tietoturva-asioihin ja tietoturvallisuutta käsitellään säännöllisesti koulutuspäivissä. Asiakastietoja käsittelevät vain henkilöt, joilla hoitosuhteen tai hallinnollisen syyn perusteella on siihen tarve. Asiakastietoja ei luovuteta ulospäin ilman asianmukaista perustetta, eikä ilman asianmukaista suojausta.

Metsomäen Kodit panostaa tietojärjestelmien ja tiedonhallintaprosessien kehisttämiseen myös jatkossa. Vastuullisena sosiaali- ja terveysalan toimijana haluamme edistää mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumis- ja kuntoutuspalvelujen nykyaikaisuutta, avoimuutta, turvallisuutta ja eettisyyttä.

Mikäli sinulla on kysyttävää Metsomäen Kotien tietoturva-asioista, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä!

Lisätietoja antaa tietosuojavastaava Jaakko Tergujeff, puh. 044-303 9076, jaakko.tergujeff@kuntoutumaan.fi

Toimintaperiaatteet

Toimintamme kulmakiviä ovat yhteisöllisyys, vastuullisuuteen kasvaminen, aktiivisuus ja arjen hallinta. Haluamme vahvistaa ihmisen omia voimavaroja ja auttaa näkemään positiivisia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Luonto on vahvasti läsnä toiminnassamme. Se antaa voimia ja rauhoittaa. Toimimme kaikissa asumisyksiköissämme Green Care -periaatteiden mukaisesti.