Metsorannassa asukkaalla on oma tupa ja oma lupa – sekä tuki heti oven takana

Uusi asumisyksikkömme Metsoranta Keuruulla tarjoaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujille tuetun asumisvaihtoehdon, jossa yhdistyvät itsenäisen asumisen yksityisyys ja päivittäinen tarpeen mukainen tuki. Tälle hybridimalliksikin kutsutulle tukiasumismuodolle on ollut viime aikoina kasvavaa kysyntää, sillä kaikille yhteisöllinen asumismuoto ei ole tänä päivänä enää mieleinen.

– Etenkin nuoret ovat tottuneet hyvin itsenäiseen elämäntyyliin, jossa yksityisyyden rajoista pidetään kiinni. Siksi perinteinen yhteisöllinen palveluasuminen, jossa ruokaillaan ja harrastetaan yhdessä ei sovellu kaikille. Usein se voi olla jopa kuntoutumiseen hakeutumisen kynnys, kehittämispäällikkö Ritva Leijala Metsomäen Kodeilta kertoo.  

Metsorannassa asutaan omassa huoneistossa ja harjoitellaan itsenäistä asumista. Tuki on kuitenkin koko ajan läsnä ja saatavilla, sillä asukkaan kanssa ollaan päivittäisessä yhteydessä. 

– Meillä asukkaan ohjaus on yksilöllistä ja pääasiassa kahdenkeskeistä. Keskustelut tapahtuvat asukkaan kodissa tai yhteisissä tiloissa. Asukkaan kanssa voidaan myös tehdä ruokaa tai siivota yhdessä. Tuki on keskustelun lisäksi tyypillisesti arkista kotona asumisen tukea ja ohjausta. Yksityisyyden rajoja kunnioitetaan ja ohjaaja ei voi mennä asuntoon ilman sopimusta. Kuitenkin päivittäinen kontakti asukkaaseen varmistetaan tavalla tai toisella, Leijala kuvailee.

Metsorannassa voi elää oman rytmin mukaisesti, mutta asukasta tuetaan ja ohjataan normatiiviseen elämänrytmiin. Asukas voi olla mukana yhteisessä toiminnassa, mutta se ei ole pakollista. Joustavuutta tuo myös se, että kun tuen tarve vähenee, asuntoa ei tarvitse vaihtaa kun siirrytään virallisesti seuraavaan kuntoutumisvaiheeseen eli tukiasumiseen.

Yksilöllisesti kohti omia kuntoutumistavoitteita

Metsoranta soveltuu erityisesti niille päihde- ja mielenterveyskuntoutujille, jotka ovat suuntaumassa itsenäisempään asumiseen. Toimintakyvyn pitää siis olla jo sellainen, että kykenee harjoittelemaan asumista omassa huoneistossa ja muistaa esimerkiksi kantaa kotiavainta mukanaan. 

Yksikössä on viikko-ohjelma, joka suunnitellaan yhteisö/talokokouksissa ja se elää asukkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan. Ohjaaja on läsnä päivätoimintatilassa ja sinne voi tulla keskustelemaan, viettämään aikaa tai tulla mukaan ohjattuun toimintaan. Kunkin kuntoutustavoitteiden mukaan.

– Meillä on ollut esimerkiksi asukkaiden itsensä organisoima Youtube-kerho, jossa kuunnellaan musiikkia. On ollut myös pizza-perjantain viettoa arkisen kahvittelun lisäksi.

Normaalia kerrostaloasumista turvallisesti

Asukkaan kanssa tehdään päihteettömyyssopimus ja vuokrasopimuksessa päihteiden käyttö tai väkivalta on määritelty irtisanomisperusteeksi.

– Muuten asuminen on kuin asuisi normaalissa kerrostalossa, jossa asukkaalla on oma nimi ovessa. Lisäksi meillä on esimerkiksi pyykkitupa- ja saunavuorot varattavissa. 

Asukas saa kutsua vieraita ja sisustaa asuntonsa haluamallaan tavalla. Metsorantaan saa tulla oman muuttokuorman kanssa, mutta tarvittaessa saa apua kodin hankinnoissa. Yhdessä voidaan lähteä vaikkapa kirpputorikierrokselle, jotta asuntoon saadaan oman kodin tuntua. 

– Jos meille muutetaan muista tuetun asumispalveluiden muodoista, voi hyppy itsenäisempään tuntua alkuun liian isolta. Meille voi tulla ensin harjoittelemaan asumista, jos ajatus tuntuu pelottavalta, Leijala muistuttaa. 

Toimintaperiaatteet

Toimintamme kulmakiviä ovat yhteisöllisyys, vastuullisuuteen kasvaminen, aktiivisuus ja arjen hallinta. Haluamme vahvistaa ihmisen omia voimavaroja ja auttaa näkemään positiivisia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Luonto on vahvasti läsnä toiminnassamme. Se antaa voimia ja rauhoittaa. Toimimme kaikissa asumisyksiköissämme Green Care -periaatteiden mukaisesti.