Metsorannassa toteutetaan Green Care toimintaa

Metsorannassa Green Care toiminta on osa kuntoutusta. Pihalle onkin rakennettu muovikasvihuone sekä kasvimaa. Lisäksi sijaintimme on luonnonläheinen järven rannalla, vaikka asuminen tapahtuu tavallisessa kerrostalossa. Puutarha- ja viherympäristö voi elämyksellisyyden ohella tarjota pienimuotoista työtä ja toimintaa erilaisten taitojen harjoittamiseen. Tällaisessa sosiaalisessa puutarhatoiminnassa on kysymys elvyttävien ja voimaannuttavien kokemusten tuottamisesta kasvien hoitamisen ja kasvattamisen avulla. Keskeistä on myös toiminnan suunnittelu tavoitteellisesti osaksi asukkaan kuntoutusta, jossa ohjaaja ohjaa toimintaa, käyttäen puutarha-aktiviteetteja kuntoutumistavoitteiden saavuttamiseksi. Hyvinvointivaikutukset syntyvät luonnon elvyttävyyden, kokemuksellisuuden ja osallisuuden kautta.

Pelkkä oleilu puutarhaympäristöissä vähentää stressikokemuksia, palauttaa kognitiivisia kykyjä ja tuottaa positiivisia emootioita. Metsorannan piha tarjoaa oivan mahdollisuuden tähän tarkoitukseen! Kasvihuoneeseen asukkaat ovat laittaneet kasvamaan kesäkurpitsaa, yrttejä, tomaatteja ja paprikoita. Kasvimaalta puolestaan löytyvät porkkanat ja sipulit. Kesän aikana voi sitten seurata kasvien kasvua ja hoitaa puutarhaa. Kasveja täytyy kastella joka päivä ja samalla voi seurata, miten oman käden jälki ja aikaansaannos näkyy. Asukkaat saavat kokemuksen, että ovat saaneet pienestä taimesta kasvamaan jotain elävää.

Aktiivinen puutarhanhoito vahvistaa omia voimavaroja, on osa virkistystoimintaa ja kuntoutusta. Vanhojen positiivisten muistojen elpyminen ja normaaliuden tunne liittyy usein kasvien kanssa puuhaamiseen. Meidän mielemme tarvitsee tuuletusta välillä ja siinä luonto toimii mitä parhaiten.

Toimintaperiaatteet

Toimintamme kulmakiviä ovat yhteisöllisyys, vastuullisuuteen kasvaminen, aktiivisuus ja arjen hallinta. Haluamme vahvistaa ihmisen omia voimavaroja ja auttaa näkemään positiivisia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Luonto on vahvasti läsnä toiminnassamme. Se antaa voimia ja rauhoittaa. Toimimme kaikissa asumisyksiköissämme Green Care -periaatteiden mukaisesti.